Küşat Nedir?

Küşat, Farsça kökenli bir kelime olup açma, açılış anlamına gelmektedir. Mal sahiplerinin, beyannamelerini düzenleyebilmek için beyandan önce eşyalarını muayene etme, numune alma ve tartma hakkıdır.
Eşya sahibinin, Gümrüğe gelen eşya için, GTİP tespiti ve menşei tespiti, numune alma, eşyayı muayeneye tabi tutma gibi bir ihtiyacı doğduğu takdirde, eşya sahibi veya yasal temsilcisi Gümrük idaresine talepte bulunmak suretiyle saydığımız işlemleri yapabilir, yapılan bu işlemler küşat olarak tanımlanmaktadır.

Talep üzerine, eşyanın Gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasından önce, Gümrüğe sunulan eşyanın incelenmesi veya bundan numune alınması yönünden ilgili ve yetkili kişilere küşat izni verilebilmektedir.

Küşat talepleri 4458 sayılı Gümrük Kanunun 41.inci maddesine istinaden Gümrük idarelerine yazılı olarak yapılmalıdır. Küşat başvuru dilekçelerinde eşya ile ilgili ne tür incelemeler yapılacağının detaylı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Gümrük idareleri, yazılı olarak yapılan küşat başvurularını değerlendirmek suretiyle ilgili ve yetkili kişilere gerekli izinleri vermektedirler.

Ayrıca 4458 sayılı Gümrük Kanunun 41.inci maddesi çerçevesinde yükümlülerce özet beyan içeriği eşyadan numune alınarak Gümrük laboratuvarları da dahil herhangi bir laboratuvarda analize tabi tutulması da mümkün bulunmaktadır.

KAPAT X